Kenapa 'Fresh Graduate' Mesti Dapatkan Panduan Rahsia Temuduga Sektor Kerajaan Sekarang! - Jom Affiliate 24/7

Latest

Friday, 25 August 2017

Kenapa 'Fresh Graduate' Mesti Dapatkan Panduan Rahsia Temuduga Sektor Kerajaan Sekarang!


Sektor kerajaan adalah antara pilihan pertama untuk para graduan yang baru menamatkan pengajian. Walaubagaimana pun, untuk bekerja di sektor awam sebenarnya bukanlah semudah yang difikirkan. Ramai yang menganggap bahawa orang yang dapat bekerja dalam sektor awam biasanya mempunyai ‘kabel’ atau ‘orang dalam’.

Teori ini sebenrnya kurang tepat. Ramai yang tidak berjaya memasuki sektor awam kerana tidak berjaya dalam pemilihan ataupun gagal semasa sesi temuduga untuk bidang yang ingin diceburinya.Berikut adalah 5 masalah yang sering dihadapi oleh graduan yang nak menghadiri  temuduga:

1. Tidak Bersedia


Persediaan adalah segalanya. Jika anda dipanggil untuk sesi temuduga tetapi anda tidak bersedia, jawapannya kebarangkalian besar anda tidak akan terpilih. Fakta yang lebih lebih menyedihkan, lebih daripada 90% calon tidak membuat sebarang persedian. Sebenarnya mereka bukannya tidak mahu membuat persediaan, tetapi mereka sebenarnya tidak tahu apakah persediaan yang perlu dilakukan.

Jadi elakkan dari datang sesi temuduga dengan sambil lewa kerana ia akan merugikan diri anda sendiri. Apakah persediaan yang perlu anda lakukan? Teruskan membaca...

2. Pakaian Yang Tidak Sesuai


Orang cakap ... "first impressions are everything". Ramai yang datang ke sesi temuduga memakai pakaian yang tidak sesuai. Pakaian yang tidak sesuai akan memberikan pandangan pertama yang tidak baik untuk diri anda. Jika pakaian anda kemas dan sesuai, anda akan memberikan satu persepsi yang positif terhadap diri anda dan begitulah juga sebaliknya.

Jadi, apakah jenis pakaian yang sesuai untuk menghadiri sesi temuduga kerja kerajaan? Teruskan membaca ...

3. Komunikasi


Semua orang boleh berkomunikasi, tetapi bukan semua orang boleh berkomunikasi dengan berkesan. Percakapan dan gerak badan anda akan menonjolkan diri sebenar anda dan ini akan diambil kira sama ada untuk mengambil anda sebagai pekerja atau tidak. Sentiasa ingat ini ... "Communication is key". Gaya dan cara anda menjawab soalan juga turut diambil kira semasa temuduga tersebut.

Selain itu, kebolehan untuk bercakap dengan lancar serta boleh bertutur dalam Bahasa Inggeris juga boleh menjadi kayu ukur tahap komunikasi seseorang.

4. Keyakinan Diri


Keyakinan diri juga adalah salah satu perkara yang diperhatikan oleh penemuduga sebelum mengambil seseorang itu bekerja. Jika tiada keyakinan diri, anda akan kelihatan takut dan tidak berdaya saing. Walau bagaimana pun, sikap terlalu yakin juga boleh memakan diri anda sendiri. Sesi temuduga tidak melihat pencapaian akademik anda sahaja, ia melibatkan pelbagai faktor termasuk perkara-perkara yang Madam katakan di atas tadi. Cuma ingat walau apa pun terjadi ... just be confident!

5. Ilmu Yang Betul


Ya..."knowledge is power!". Untuk mengetahui cara terbaik untuk menghadapi sesi temuduga kerja kerajaan, anda perlukan ilmu yang tepat supaya sesi temuduga akan lebih lancar. Ilmu ini bukan hanya boleh diaplikasikan semasa dalam temuduga, tetapi ia juga boleh digunakan sebagai panduan dalam kehidupan kita.


Cara mendapatkan ilmu lulus temuduga ini yang paling mudah adalah dengan memperbanyakkan bahan bacaan. Secara spesifiknya, bahan bacaan yang baik untuk anda yang bakal menghadiri temuduga adalah PANDUAN RAHSIA LULUS TEMUDUGA KERAJAAN..
 

No comments:

Post a Comment

Your Words Here Reflects Your Mind. Share Your Best Words. Gracias!