Macam Mana Nak Dapat Panggilan Temuduga (IV) Dengan Resume Well-Planned Buatan Sendiri - Jom Affiliate 24/7

Latest

Monday, 2 April 2018

Macam Mana Nak Dapat Panggilan Temuduga (IV) Dengan Resume Well-Planned Buatan Sendiri

Assalamualaikum. Pembaca di sini apa khabar? Hari ni saya nak cerita sikit kisah graduan kita yang mengalami masalah susahnya nak dapat kerja. Jangan kata nak dapat job, kena panggil ke temuduga pun tak nampak bayang. Susahnya. Rasanya ini mungkin pernah berlaku pada kita satu ketika dahulu.

Antara keluhan yang biasa kita dengar - dulu kini dan sekarang.

"Bosan ! Dah banyak kali mohon tapi satu pun tak kena panggil. Apa hal ni... resume masalah. Confirm!"

"Member CGPA 2.8 je, tapi kena panggil juga temuduga baru ni , result aku lagi bagus tapi...."

"Dah hantar resume sampai 10 tempat tapi satu pun tak berminat nak panggil aku temuduga. Macam mana ni?"

Inilah masalah yang selalu dan sering dihadapi para graduan kita setiap kali habis / tamat belajar.

Hantar resume tapi tak kena panggil.

Masalahnya sekarang job tu sangat banyak di luar sana, tapi kenapa tak dapat juga ya? Contohnya di Kelantan banyak sangat ofer jawatan kosong . Tak percaya saya selalu juga singgah website JMC - boleh cuba lihat JMC KB.

Selain tu ada lagi tempat lain anda boleh pergi dan mohon ikut kelayakan dan kecenderungan - TM Career | Jobstreet Malaysia OhJob | BanyakJawatanJobs Malaysia | eJobsKini | dan banyak lagi terutamanya di Facebook.

Anda macam mana?

Ada tak kalangan adik sendiri, rakan, saudara, atau anak sendiri yang mengalami masaah susah nak dapat job.

Mesti ada kan. Saya dulu pun macam tu. Banyak kali juga hantar . Akhir sekali dapat juga. Nak tahu apa saya buat? Improvise dan  polish betul-betul resume dan cover letter.

Saya nak beritahu rahsia ni...baca baik baik anda  yang masih bergelar  'job hunter'.

3 Folder Mesti Anda Tahu Sebelum Hantar Resume

Ketahui bagaimana penilai resume melakukan proses pengansingan resume pemohon?

Biasanya akan ada 3 folder.

Folder PERTAMA akan menjadi pilihan utama diikuti dengan Folder KEDUA manakala Folder KETIGA tidak akan dipandang dan ianya akan berakhir di mesin paper shredder / tong sampah.

Folder PERTAMA
Resume yang menepati kriteria jawatan,menarik, kemas dan mesra majikan.

Folder KEDUA
Resume yang berjaya memikat hati penilai TETAPI sedikit tersasar daripada memenuhi kriteria jawatan yang dipohon.Backup kepada calon Folder PERTAMA yang mungkin ada masalah komunikasi atau isu gaji.

Dan yang paling paling sedih...

Folder KETIGA
Resume yang tidak menepati langsung kriteria jawatan yang ditawarkan.

NOW apa yang paling penting untuk anda tahu, penilai resume hanya mempunyai masa lebih kurang 60 saat untuk 'SCAN' resume anda. Jadi resume yang 'well-planned' + impresive sahaja akan dapat kelebihan masuk ke Folder PERTAMA.

Bagaimana nak hasilkan resume yang 'well-planned' yang dimasukkan ke
Folder PERTAMA?

Ini rahsianya!

Saya kongsikan pada yang masih belum tahu cara mudah tulis sendiri di rumah yang berguna sampai bila-bila tak kiralah kerja kerajaan atau swasta.

Silap hari bulan anda jadi pakar dan ambil upah buat resume untuk rakan lain yang kurang rajin.

SAYA MAHU TAHU RAHSIA TULIS RESUME WELL-PLANNED




You never know how far you can go until you do it right,
Madam B

No comments:

Post a Comment

Your Words Here Reflects Your Mind. Share Your Best Words. Gracias!